Fa uns anys, vaig col·laborar en escriure un article sobre orientació “Orientar versus informar”. Després d’uns anys, m’agradaria aprofundir en què considero orientar. Ja no és només considerar tot el context personal, familiar, situacional,… sino obtenir una via per a que la persona arribi a l’autoconeixement tenint en compte les capacitats personals, actuals i potencials, des d’on pot arribar a configurar el seu propi context.

La orientació és un procés que caldria fer de forma continuada, al llarg de la vida. Aquesta orientació és especialment necessària en moments de canvi, on es posen en joc les nostres capacitats personals i situacionals.

Orientar és un procés que podem ensenyar i acompanyar perquè les persones puguin fer una part d’aquest procés per elles mateixes, de manera autònoma. I tenir disponibilitat de professionals en el moment que es necessiti, no en el moment que hi hagi una fira d’orientació o el moment de triar camí professional o d’estudis, que en els instituts sol ser 4t d’ESO, o el moment de canviar de feina on fem un curs sobre com fer-nos el CV.

Cal posar en valor l’acompanyament, l’anar més enllà d’una entrevista de 20 minuts que per molt inspiradora o aclaridora que pugui ser, és una gota d’un procés complex on hauria d’intervenir la persona, la seva creativitat i què caldria fer en diversos moments d’aquest canvi.

La orientació és encara més necessària a la universitat, on es presuposen aquestes capacitats i no s’entrenen ni es tenen en compte en cap moment del procés. També en totes les edats, davant de situacions on ens sentim impactades per reptes vitals o davant de moments en els que hem de prendre decisions i hem de comunicar-les al nostre entorn.

L’Ikigai, un concepte japonés sobre el sentit de la vida i la missió, és un punt de partida interessant per desenvolupar una orientació d’acord amb les aportacions, les circumstàncies, les aficions i el que volem i podem aportar al món.

Tot això sense oblidar el concepte de sostenibilitat; estar sempre fent una mateixa cosa no és sostenible. Canviar sempre tampoc. Com, quan amb qui, on i per què importen. I canvien al llarg de la vida.

#orientació al llarg de la vida

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.